Honlaptanácsadó blog

Interjú - Nem elég a bizniszt tolni!

Interjú sikeres vállalkozókkal sorozat

Írta: Varga Klára

Ki az a vállalkozó, aki férjével közösen felépített egy céget, majd belevágott, hogy saját álmát is megvalósítsa?

Ki az a vállalkozó, aki kizárólag a nőket célozta meg szolgáltatásával, ám a férfiak is sorban állnak nála?

És mit tanácsol a többi vállalkozónak, hogy ne csak a munkában, hanem a magánéletben is sikeresek, boldogok legyenek?

Az elmúlt 11 év során, amióta a Mercus Stúdió létezik, több száz vállalkozóval dolgoztunk együtt, akiktől rengeteget tanultunk. Szeretném, ha te is megismernéd ezeket a különleges embereket.

 

Időről időre leülök beszélgetni azokkal az ügyfeleinkkel, akik gondolkodásmódja, habitusa, hozzáállása példaként szolgálhat. Ne csak én osszam az észt, beszéljenek ők is, hisz érdemes tőlük tanulni.

 

Hadd mutassam most be F. Tóth Krisztinát, az arcot a MyWay Coaching mögött. 

 

 

Magyarország a 90-es években a menedzserek, a 2000-es években a befektetési tanácsadók, mára az "önjelölt kócsok" országa. Hogyan mertél elindulni egy olyan területen, ahol ekkora a konkurencia?

Hm, jó kérdés...  Már 2005 óta kacsingattam efelé, de konkrétan csak 3 év múlva (amikor már nagyon szerettem volna váltani) találtam erre a hivatásra. Mégpedig egy angol szakújságban olvasott hirdetés formájában: a Newcastle College induló képzésében épp az a nagyszerű mestercoach volt a tananyag társszerzője, akitől akkoriban több könyvet is olvastam.

 

Ezt jelnek vettem, kimentem Angliába, hogy felturbózzam a kissé berozsdásodott angolomat, és két hónap múlva belevágtam. Életem egyik legjobb döntése volt!

 

Nem mellékesen a férjem erőteljes biztatása, támogatása is kellett ehhez az elinduláshoz, amiért a mai napig hálás vagyok neki.

 

 

Szakterületed az életközépi válság. Lehetek személyes? Átestél te is a midlife crisison?

Igen, a saját "csúcs-frászom" éles tapasztalata indított erre a területre. Megszólalt bennem egy hangocska, és egyre hangosabban követelte, hogy találjam meg, ki is vagyok valójában, mit akarok az egyetlen életemtől, mi az én utam?

 

A válaszokból lassan, de sorsszerűen kezdett kibontakozni, hogyan élhetnék sikeres, ám igazán boldog és kiteljesedett életet. És hogyan segíthetek ebben másokat is – erről szól a MyWay Coaching.

 

 

Mi volt a legnagyobb nehézség a vállalkozásod alatt, amivel meg kellett küzdened?

Hű... Talán az a felismerés volt a legnehezebb az elején, amikor a friss-ropogós okleveleimmel és hatalmas munkakedvvel nekivágtam, hogy innentől egyedül vagyok. Jóval túl a komfortzónám határain, és ha dolgozni akarok, a munka lehetőségét is nekem magamnak kell megteremtenem.

 

És ez az össztevékenységem akár 70%-át is elviheti! No, ez elég rendesen leforrázott – mivel addig "csak" dolgoznom kellett, valahogy nem gondoltam bele ebbe a részébe igazán... De remélem, azóta felnőttem a feladathoz:)

 

 

A legtöbb vállalkozó számára a "pozicionálás" szó maga a mumus. Mert persze, hogy mindenkinek el akarunk adni (de mi jól tudjuk, ez nem megy). Te hogyan lőtted be a saját célcsoportodat?

Önző módon saját magamból indultam ki: ki vagyok én, mit tudok, kikkel dolgoznék a legszívesebben, az eddigi életem, a megszerzett munka- és élettapasztalatom merrefelé mutat...

 

Tehát ez az "én-ötvözet", ami az évek során kialakult, kinek tudna a leginkább a segítségére lenni, és persze ki az, akinek manapság igénye, sőt talán még pénze is van egy ilyesfajta "személyi edzőre".

 

Valószínűleg te is sok olyan vezetőt, üzletembert ismersz, aki irigylésre méltóan sikeres, mégse kérnél egy percet se az életéből... és ezen lehet, sőt kell is változtatni.

 

Mindezeket végiggondolva jutottam arra, hogy főként azokat a női vállalkozókat, vezetőket szeretném segíteni, akik már felismerték, hogy nem elég a "bizniszt tolni", a privát boldogságukért is tenni kell!

 

Melyik 3 tulajdonságod segít legjobban abban, hogy jó vállalkozó légy? 

A hitem: egyrészt abban, hogy ez az én utam, másrészt, hogy mások számára is hasznos és értékes, amit adni tudok nekik.


Az, hogy folyton képzem magam, hisz a világ nem áll meg, haladni kell a trendekkel.


Az, hogy ismerem a saját korlátaimat. Magam is segítő foglalkozású lévén, nem ódzkodom attól, hogy a lehető legjobb szakemberek segítségét vegyem igénybe azokon a területeken, ahol egyedül kevésnek bizonyulnék.

 

 

Sikeres vállalkozó vagy, 2 gyerek édesanyja és feleség. Hogy tudod beosztani az idődet?

Itt azért nekem is vannak kihívásaim, de folyamatosan kísérletezem (nagy kedvencem a Pomodoro-módszer), és rajta vagyok az ügyön, hogyan lehet a 24 órából minimum 26-30-at csinálni!

 

A tréfát félretéve, mostanában az egyik szemem sír, a másik nevet, mert egyre "könnyebb" dolgom van, már ami a gyerekeket illeti: Zsuzsi lányom Bécsben egyetemista, Peti pedig most érettségizik, úgyhogy már tart a felkészülés arra az időre, amikor mindketten kirepülnek, és ketten maradunk a férjemmel.

 

 

Rengeteg vállalkozót ismerek, de olyat, aki annyi időt, pénzt és energiát fektet a tanulásban, mint te, keveset. Megtérül?

Képzeld, még nem mertem összeszámolni, mennyi pénz ment már bele a képzésekbe, a több száz kötetes szakmai könyvtáramba, a konferenciákba, tréningekbe.

 

De számomra a tanulás, szakmai fejlődés egyszerűen szenvedély: mindig találok valami újat, értékeset, amivel még jobban tudom segíteni az ügyfeleimet.

 

 

Blogcikkeket írsz, naponta posztolsz a Facebookon. Gyakran nem csak szösszenetek, hanem tartalmas olvasmányokat. Hogyhogy nem fogysz ki a jobbnál jobb témákból?

A legjobb alapanyagot az élet szolgáltatja: a blogcikkek témái legtöbbször valamelyik ügyfelemmel való közös munka során merülnek fel. Szoktam is ilyenkor kapni a jelzést, hogy "ez most pont nekem szólt", szóval "a téma az utcán hever". Természetesen ezekben a történetekben sosem beazonosítható, akiről szól, hiszen a munkám egyik sarokköve a diszkréció.

 

 

Elsősorban vállalkozó nőkkel dolgozol együtt, a munkájukban sikeres nőkkel. Mik a fő problémáik a magánéletben? Ha létezik egyáltalán globális jó tanács, mit tanácsolnál nekik a változtatáshoz?

Alapvető gond az állandó lelkifurdalás. Ha egy nőnek túl sok helyen kell helytállnia, sehol sem képes 100%-ot nyújtani. Anyaként, háziasszonyként, feleségként, családtagként, barátként, munkatársként mindenki a mi időnkre és osztatlan figyelmünkre pályázik.


A végén vajon kire nem marad idő? Nyertél...  "Egy nőnek vagy az otthona csillog, vagy a körmei" – ezt most találtam ki, de jól hangzik, nem?

 

 

A humor elad, jól használod:) Bocs, félbe szakítottalak...

Másik problémás terület a "negyvenpluszos" korosztálynál az üresfészek-szindróma. Amikor a kirepülő gyerekek után maradó "légüres térben" könnyen beköszönthet a páros magány, és a nőben felmerül a kérdés: most végleg bepunnyadok, vagy tudok még változtatni, vár még rám valami nagyszerű az életben?

 

Vagy nézzük Katát, aki él-hal a munkájáért, mindene megvan, jól él, utazik. Van ugyan társa (a pasi már egyszer elvált, "no házasság, no gyerek"), ám fél. Fél, hogy kifut az időből, sosem lesz gyereke, és azon szorong, hogy egyszer végleg magára marad...

 

Hogy kinek-kinek mi jelenti a fő kihívást az életében, széles skálán mozog.

 

A fő, hogy nőként igenis fedezzük fel újra a saját belső értékeinket, és ezekre alapozzuk azt a teljes életet, amit anno elterveztünk magunknak.

 

Keressük meg, mi az igazán fontos az életünkben, (bízzunk az intuíciónkban!), és ennek megfelelően rendezzük át a hangsúlyokat. Mondjunk le a "tökéletességről", tanuljuk meg, mennyi az az "elég jó"!

 

És közhely, de ettől még igaz: ha valami nem az igazi, sosem késő változtatni – hiszen amit ma elkezdünk, abból épül a holnapunk.

 

 

Tudom, hogy annak ellenére, hogy a nőket céloztad meg, vannak férfi ügyfeleid is. Hogy látod: mások a vállalkozó férfiak fő gátjai a magánéleti sikereiknek? Mik a megoldásaik ezekre?

Azt látom, hogy az a férfi, aki kőkemény vezető, vállalkozó, és emellett privát dolgai rendezésében képes segítséget kérni, ha elakadt, nos, ő már nagyon jó úton jár.

 

Ilyen például az a sikeres,  befolyásos üzletember, aki egy rossz lépéssel majdnem bedöntötte nemcsak a magánéletét, de a virágzó üzletét is. Ez a helyzet a dolgai felülvizsgálatára késztette, és elindult egy új úton, más hangsúlyokkal, másfajta értékmérőkkel, mint eddig, és végre kezdi élvezni azt a panorámát, ami így a szeme elé tárult.

 

Amíg a nők talán legfőbb terepe a munka-magánélet kötelén való egyensúlyozás, a férfiak csapdája inkább az, hogy mindent alárendelnek a látható, külső sikernek. Ez egyrészt rettentő bizonytalan manapság, másrészt mire felérnek a hegyre, amit kinéztek, gyakran ott állnak a csúcson, magányosan és kiégetten... No ez az, amit meg lehet, és meg is kell előzni!

 

(Krisztával itt találkozhatsz: www.mywaycoaching.hu)


csatlakozz a 7.000+ olvasóhoz!

varga-klara-feliratkoztato.jpgVarga Klára webkonverziós tanácsadó vagyok. Konverziónövelő honlaptippekről írok céltudatos, tettrekész vállalkozóknak.

 

Még több konverziónövelő tippet kérek!

 

A letöltéssel hozzájárulsz ahhoz, hogy honlapkészítéssel és online marketinggel kapcsolatos tippeket, promóciókat küldjünk emailben. A hírlevélről bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz.

 

 

Facebook