Honlaptanácsadó blog

Helló ember, melyik bolygóról tetszett jönni?

…avagy mit kap a pénzéért az, aki elhiszi, hogy 13 munkaóra alatt profi honlapot lehet készíttetni

Írta: Varga Klára

A minap feliratkoztam egy magát hangsúlyosan profinak valló honlapkészítő hírlevélsorozatára. Ennek az a célja, hogy a jól-rosszul megírt, tukmálós konzerv-szövegekkel néhány hét alatt vásárlóvá konvertálja az egyszeri látogatót. Szóval, e-mailjeiben arról próbált meggyőzni, hogy ne szomszédipistikével készíttessek olcsón honlapot, mert abból nem lesz semmi hasznom. Ez eddig teljesen korrekt, lássuk, mi vágta ki nálam a biztosítékot:

“Mint szakmabeli és a honlapkészítési folyamatot teljesen ismerő személy mondom neked, itt egy alap cégbemutató oldal elkészítési munkaideje lebontva, hogy értsd:

  • grafikai munka, 2 óra (egy profi grafikusnak)
  • programozás, 2 óra (feltéve, hogy kapsz egy tartalomkezelő   szoftvert és egy adatbázist hozzá)
  • adatfeltöltés, 1 óra (profi törelőnek[sic!] vagy adminisztrátornak; és itt még csak 4 db A4-es oldalnyi szövegről van szó, amit meg kell formázni pár kép)”

 

Tehát profi honlapkészítés 5 óra alatt? De olvassunk tovább: oktatónk beismeri, hogy az ilyen weblap profik által készített ugyan, de pénzt nem fog hozni:

 

“Szóval 5 óra munkával össze lehet dobni egy profi csapatnak egy alap honlapot, ami ugye eladni semmit nem fog, csak az unalmas cégbemutatóval és szolgáltatásaid listájával lesz megtöltve. Vajon hogyan lehet 5 perc alatt igazán jó honlapot csinálni?”

 

Kérdéseim már ezen a ponton a kedves “profi” honlapkészítőhöz (eltekintve attól hogy maga sem tudja eldönteni, 5 óra vagy 5 perc egy ilyen honlap):

1.    Hogyan nevezheti profinak azt a honlapkészítő csapatot, amelyik 2 óra alatt összerak egy designt? Ennyi idő alatt egy stock fotót tartalmazó fejlécet lehet összehozni, egyedi arculatot aligha. Egy valóban profi webdesigner két óra alatt legfeljebb A/4-es papíron alakította ki az oldalak vázlattervét!

2.    Hogyan nevezheti profinak azt a csapatot, amelyik 2 óra alatt leprogramoz egy adatbázisra épülő honlapot tartalomkezelővel? Ennyi idő alatt legfeljebb egy bárki által ingyenesen használható, nyílt forráskódú tartalomkezelővel (WordPress, Joomla, stb.) előállított honlapot lehet összerakni.

3.    Hogyan nevezheti profinak azt a csapatot, amelyik elkészít egy céges weboldalt, de az nem fog pénzt hozni?

 

A következő hírlevélben a “profi” felvázolja a perspektívát - értsd egy olyan profi weboldalt, ami még bevételt is hoz - amit legjobban természetesen ő tud majd teljesíteni:

 

“… Beszéljünk egy alap oldalról, ahol bemutatjuk a szolgáltatásod és termékeidet, de nem webáruház.

 

  • Grafikai tervezés 4-8 óra munka.
  • Programozás 2-10 óra munka.
  • Adatbázistervezés és programozás 1-8 óra munka.
  • Tartalomfejlesztés 4-20 óra munka.
  • Tartalom feltöltése 2-3 óra munka.

 

Alsó hangon is 4+2+1+4+2 óra, azaz 13-14 órára van szükség egy honlap tisztességes elkészítéséhez egy profi CSAPATNAK(!!!).”

 

Helló ember! Melyik bolygóról tetszett jönni? Tényleg komolyan mondja, hogy már 13-14 óra alatt profi honlapot fog készíteni?


Nézzük meg emberünk saját honlapját, és rögtön megértjük, mit ért profi honlap alatt:

 

nyitolap_kicsi.jpg

    Nagyításhoz kattintson ide

 

 

Design: 4-8 munkaóra


Ja, hogy a legsablonosabb stock fotókat használó, alapvető grafikai megoldásokat, ú.m. üres helyekkel való bánást, űrlapok tervezését, szín- és formaharmóniát nélkülöző design profi?

 

Nagyvonalúan eltekinteni attól, hogy saját és nyilván ügyfelei honlapja már megjelenésükkel igénytelenséget sugároz – ez profi?


A 4-8 munkaóra ennyire elegendő…

 

Programozás + adatbázis: 3-18 munkaóra

 
Az oldal egyszerű mint a faék: nem lehet felmérni, hogy a programozó milyen tudású. Ha azt veszem alapul, hogy saját honlapjába egy honlapészítő legalább egy pici truvájt igyekszik csempészni, nem bizalomgerjesztő a helyzet.


Ha ránézünk rögtön az első referenciamunkájára, akkor nem pusztán az alapfokot nem meghaladó programozói tudás tűnik fel, hanem egyenesen a slendriánság: a bejelentkezés gombra kattintva hibajelzés fogadott:

 

bejelentkezes.jpg  

 

Az oldalak url-je (a böngésző címsorában megjelenő útvonal, ami nagyban befolyásolja, hogy az oldal a Google-ban milyen pozíciót foglal majd el) amatőr: nyilvánvaló, hogy a programozó még sosem hallott a keresőbarát url-ről:

http://www.cegneve.hu/index.cgi?act=cms&cid=13&ad=autohitel_02〈=hu

Nem is csoda, hogy az adott oldal témáját adó autóhitel kifejezésre a cég sehol nincs a Google találati listáján, ahogy a profilját leíró többire sem.

3-18 órába a tesztelés és az alapvető keresőoptimalizálás már nem fér bele… 

 

 

Tartalomfejlesztés: 4-20 munkaóra

Felvilágosítást kapunk a “profi” szövegben arról, hogy nem a design a fontos, hanem a tartalom:

 

szovegiras_.jpg

 

Nem tudom, hány madár van, akit az ilyen kvaterkázós-tegezős dumával még meg lehet etetni.


Miért  tünteti fel “titoknak” a magától értetődő tényt, hogy az öncélú, figyelemelterelő design nem segít a termékeladásban? Hogy megszeressük őt? Hogy úgy érezzük, máris kaptunk valamit tőle, pedig még ki se nyitottuk a pénztárcánkat? Ugyan már…


Magasröptű szöveget olvashatunk honlapján céljaikról is:

 

“Legfőbb célunk, hogy ügyfeleink számára értéket képviselő honlapot készítsünk, és természetesen a minél hatékonyabb és magasabb színvonalú kiszolgálás biztosítása, a technikai feladatok megoldása.” 

 

Ennél semmitmondóbb dumát nehéz lett volna megfogalmazni. Jól is néznénk ki, ha a technikai feladatok megoldása, vagy a hatékony kiszolgálás nem szerepelne egy honlapkészítő céljai között.

 
Úgy látszik, a 4-20 órába ez fér bele…


 

 Tartalomfeltöltés: 2-3 munkaóra

 

tordeles_kicsi.jpg 
Nagyításhoz kattintson ide

 

Profi megoldás a széteső, pirosat, kéket sárgát, feketét, valamint folyamatosan félkövéret használó tördelés? Mari néni szokta a passzív jövedelmet ilyen formában hirdetni ingyenes sablon alapú mlm-es “értékesítési” weblapján.


Ja kérem, 2-3 munkaóra alatt…


Igen, 13-14 óra munkával ilyen honlapot lehet készíteni. Hogy ezt valaki profi honlapkészítésként árulja, ahhoz vagy pofa kell, vagy dilettantizmus. Tekintve, hogy mindezért 224.500 forintot kér, (kedvezményesen csak most, csak nekem 179.600,-), nem rossz az órabére.


Mi erről a véleménye?

 

 

Facebook