Honlaptanácsadó blog

Hagyd abba a vállalkozásodat!

Vállalkozó vagy próbálkozó vagy?

Írta: Varga Klára

Le szeretnélek beszélni a vállalkozásodról. Hagyd abba most. Hagyd abba, amíg nem tesznek tönkre a kudarcok, és amíg még van erőd váltani.

Nem tudom, hogy vagy vele, én minden esetre a hajam tépem, ha meghallom azt a szót, hogy válság. Ennek a szónak a folytonos ismétlése belemászik az ember az agyába, és pusztít.

 

Pusztítja a hitet, a cselekvőkedvet, az aktivitást. Azt a képzetet erősíti, hogy nem te és én vagyunk a felelősek, ha nem megy a biznisz, hiszen “válság van”. Ergo mindenki baromi jó fej, tehetséges, de hát a körülmények…

 

És ez az attitűd a vállalkozások legkegyetlenebb gyilkosa.

 

Úgy gondolom, hogy sokan képtelenek belátni személyes felelősségüket sorsuk alakulásában. Sőt, alakításában.

 

Persze nem tudjuk függetleníteni magunkat a környezetünktől, nem lehet nem tudomásul venni, hogy sokat kell dolgozni – sőt, lehet, hogy többet, mint 6-8 éve ugyanazért az életszínvonalért. De a felelősséget áthárítani, ezáltal a könnyebb utat választani végzetes hozzáállás egy vállalkozó részéről.

 

Igen, ez a könnyebb út: a panaszkodás, a passzivitás, a felelősség áthárítása. A nehezebb út: új utakat keresni, változni, több lábon állni.

 

Tudod, mit figyelt meg Darwin: a törzsfejlődés során nem azok a fajok maradtak fenn, amik a legerősebbek voltak, hanem azok, amik leginkább képesek voltak alkalmazkodni. Azaz képesek voltak változni.

 

A mostani helyzetet, a “válságot” a változtatni akaró vállalkozó új lehetőségek felderítésére használja. A változtatni nem képes vállalkozóról pedig ki fog derülni, hogy nem vállalkozó, csupán próbálkozó.

 

A gazdaság átrendeződése természetes szelekciót idézett és fog előidézni még sokáig a vállalkozói szférában. Akinek nem való ez a műfaj, aki nem vállalkozó alkat, le fog morzsolódni. Igen, van, akinek be kell látni, hogy nem alkalmas a vállalkozói életmódra.

 

Mondom ezt úgy, hogy a legkevésbé sem gondolom, hogy egy vállalkozó több mint egy tanár, orvos, bolti eladó, nyugdíjas vagy háziasszony. Dehogy több, nem a foglalkozás az emberi értékek fokmérője.

 

És mondom ezt annak ellenére, hogy mélyen együttérzek azokkal, akiknek napi pénzügyi gondjaik vannak, és együttérzek azokkal is, akik munkájuk elvesztése miatt kényszerültek önállósodásra – és itt szándékosan nem használom a vállalkozás kifejezést.

 

És részvéttel gondolok azokra is, akik ízig-vérig vállalkozók, ám néhány hibás döntés eredményeképp kerültek nehéz helyzetbe. Mert bizony az is benne van a pakliban, hogy nem sikerül.

 

És miért írok most minderről? Mert rendszeresen keresnek meg küszködő, reményvesztett “vállalkozók” is kérdéseikkel. Szívesen segítek, ha kérdeznek, a blog erről is szól. Ám senki ne higgye azt, hogy néhány honlapkészítésre, online marketingre vonatkozó jó tanács elég lesz ahhoz, hogy fellendítse vállalkozását.

 

Ahol nincs vízió, egyedi érték, piacképes termék és némi kezdőtőke, ott nem lesz üzleti siker. Ha valaki ezekkel nem rendelkezik, könyörgöm, hagyja abba a “vállalkozást”, próbáljon más utat keresni. Tanuljon újat, képezze át magát, próbáljon máshol szerencsét. Hagyja abba a küszködést, szabaduljon meg ettől a tehertől.

 

Azt kívánom nekik, amit a fiamnak is mondok félig viccesen: nem kívánok többet, mint hogy legyél egy nagyon boldog hentes.

 

csatlakozz a 7.000+ olvasóhoz!

varga-klara-feliratkoztato.jpgVarga Klára webkonverziós tanácsadó vagyok. Konverziónövelő honlaptippekről írok céltudatos, tettrekész vállalkozóknak.

 

Még több konverziónövelő tippet kérek!

 

A letöltéssel hozzájárulsz ahhoz, hogy honlapkészítéssel és online marketinggel kapcsolatos tippeket, promóciókat küldjünk emailben. A hírlevélről bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz.

 

 

Facebook