Honlaptanácsadó blog

Árajánlat honlapkészítésre

Hogyan különböztetheti meg a kókler és a profi honlapkészítőt már az árajánlat alapján?

Írta: Varga Klára

“Tisztelt Klára! Az ön által igényelt honlapot 250.000 Ft-ért tudjuk elvállalni. Ebbe tartozik egy blog és egy hírlevél, valamint az ön által igényelt űrlap. A keresőoptimalizálásra részletes igényfelmérés után tudok árat mondani. Üdvözlettel: XY ügyfélkapcsolati manager” – szólt a túlontúl rövid és velős válasz a honlapkészítésre vonatkozó árajánlatkérésemre egy egyébként évek óta működő webfejlesztő cégtől. A “Tisztelt Klára” megszólítás kivesézését profi vagy önjelölt nyelvészekre bízom, a tartalomhoz azonban van hozzáfűznivalóm.

Mindenek előtt itt az én elküldött ajánlatkérésem:

 

“Kedves X! 

 

Induló vállalkozásom számára szeretnék olyan honlapot készíttetni, ami jó helyen szerepel a Google-ban, és új megrendeléseket hoz számomra. 

 

Elképzelésem szerint 8-10 menüpontot szeretnék köztük egy kapcsolatfelvételi lehetőséggel, valamint egy bloggal vagy hírlevéllel. Mivel nem vagyok otthon a honlapkészítés témában, szívesen veszem tanácsaikat, milyen módszerekkel tudok új ügyfeleket szerezni a neten. 

 

Üdvözlettel, stb…”

 

Hát, mit mondjak, elég slendriánra sikerült az árajánlat:


1. Nem blogot és hírlevelet kértem, hanem csupán az egyiket. Mivel jeleztem, hogy nem vagyok szakértő honlapkészítés témában, szerencsés lett volna, ha néhány mondatban elmagyarázzák, mi az egyik, és mi a másik előnye.

2. Nem kaptam információt arra, hogy a honlaphoz tartozik-e cms, azaz a tartalmakat tudom-e majd saját magam menedzselni, és ha igen, milyen feltételekkel.


3. Amellett, hogy nem tájékoztat semmiről, igen buta megjegyzés, hogy “a keresőoptimalizálásra részletes igényfelmérés után tudok árat mondani”. Kérdésem: mikor mérik fel az igényeimet, ha nem most?

Néhány jól célzott kérdés megválaszolásával nagyságrendi ár igenis adható egy kis volumenű honlap keresőoptimalizálására. De legalább tájékoztattak volna arról, mi mindentől függ, hogy egy honlap a Google-ban jó helyen szerepel (programozás, szövegírás, visszamutató linkek, stb.).

4. Kihagyta a honlapkészítő cég azt a ziccert, hogy tanácsot adjon nekem, milyen modulokkal lehet ügyfeleket szerezni a neten. Nyilván azt gondolják, ingyen nem adnak tanácsot. Viszont néhány, szinte mindenhol sikerrel alkalmazható ügyféltermelő megoldást sok gondolkodás nélkül előrángathattak volna, így nagyobb értékű vásárlásra ösztönözhettek volna.

 

Miről ismerhető fel az átgondolt, Ön igényeire szabott honlapkészítés-árajánlat?

 

1. Még az árajánlat összeállítása előtt visszakérdez a cég munkatársa, hogy néhány paramétert tisztázzon: Ön nem honlapkészítés-szakértő, így jó eséllyel lesznek a honlapkészítő számára fehér foltok az árajánlatkérésben. 

Ha a honlapkészítőnek nincs igénye a pontosításra, akkor ne várja, hogy honlapját majd az Ön igényeihez igazítja. Azt és úgy pakolja majd bele, amilyen moduljai már készen vannak.

Mindemellett megeshet, hogy Ön precízen fogalmazta meg igényeit. Ebben az esetben is elvárható, hogy a cég visszajelezzen Önnek, hogy köszönettel vették az ajánlatkérést, és x napon belül küldik.

2. Nem az e-mailben írják le az árakat, hanem a csatolmányban. Nem azért, mert ez így trendi, hanem mert egy csatolt dokumentum sokkal áttekinthetőbb, nyomtatáskor nem kerül a fej- és láblécbe felesleges információ mint egy e-mail nyomtatásakor. Plusz annyi információt tartalmaz jó esetben egy árajánlat (lásd alább), aminek megjelenítésére az e-mail nem alkalmas.


3. Az árajánlat tételes, azaz nem egy összegben határozzák meg a honlapkészítés árát, hanem modulárisan. Külön árat kap a webdesign (akár ezt is több részre lehet bontani), a front-end kódolás (azaz a böngészőben látható megjelenés kialakítása), és egyenként árazzák be az igényelt modulokat, pl. termékkatalógus, hírlevél, ajánlatkérő űrlap, összetett kereső, stb.

A tételes árajánlattal Ön lehetőséget kap, hogy költségkerete függvényében egyes modulokat akár későbbre halasszon, vagy másikat válasszon helyettük. Nem beszélve arról, hogy egy szép nagy kerek szám meglehetősen hasraütés-szerűnek tűnik, míg a tételes kalkuláció bizonyítja, hogy átgondolták, és az Ön igényére szabták a honlapkészítés-ajánlatot.

4. Részletesen kifejtik, mit tartalmaznak az egyes modulok. Hogy miért? Vegyük például a hírlevelet: a legegyszerűbb hírlevél-modul annyit takar, hogy a honlaptulajdonos egy Word-szerű felületen bepötyögi a tartalmat és kiküldi a címlistára. 


Ez így igen soványka megoldás. Ez jó esetben bővül például a template-es küldéssel, az időzített küldés lehetőségével, valamint egy statisztikával a kézbesítési-, megnyitási-, átkattintási- és leiratkozási arányról. Nyilvánvaló, hogy a két megoldás nem egyenlő értékű.

5. Mivel a honlapkészítés többnyire hatszámjegyű összegbe kerül, az ajánlat tartalmazza a fizetési feltételeket. Nyilván Önnek sem mindegy, hogy egy összegben a végén, vagy előleggel, esetleg több részletben fizet ki ennyi pénzt.


6. Tartalmazza a legfontosabb céginformációkat, referencia- és/vagy ügyféllistát, és összefoglalja azokat az előnyöket, miért érdemes az adott céggel a honlapot elkészíttetni. 


Hogy miért fontosak ezek? Aki ezektől a kézenfekvő marketing-megoldásoktól nagyvonalúan eltekint, vajon mekkora figyelmet fog szentelni az Ön honlapja marketingszemléletű felépítésének? Az árajánlat jellemzi a céget.

Mi a véleménye erről?


 

 

Facebook